Slutspurt i serierna

Det har varit sparsamt med uppdateringar på denna sida under säsongen men nu är det dags för en genomgång av läget i serierna inför slutspurten och en avstämning mot vårens tips.


Div 1 Södra:

Som väntat har Malmö grepp om Elitettanplatsen men att de skulle vara så överlägsna som de faktiskt varit hade vi kanske inte trott. IFK Göteborg får slåss om andraplatsen för att stå på reservlistan om ytterligare något lag i högre serie skulle tvingas dra sig ur. Dessa båda lag ligger i enlighet med tipset för division 1 södra i toppen av tabellen men däremellan har IS Halmia lyckats klämma sig in. Dock har varken Göteborg eller Halmia visat storform under hösten så vi får se hur det artar sig eller om något annat lag kan blanda sig i topp 3.

I tabellbotten är det i stort de väntade lagen som kämpar för att undvika nedflyttning, en stor missbedömning i tipset är dock Södra Sandby SK som tippades trea men nu ligger klart sist och kommer spela i division 2 nästa år.

Tabell (23-09-29):



Div 2 Nordvästra Götaland:

Även i denna serie stämmer nuvarande toppduon med tipset för division 2-serierna och i övrigt stämmer tipsen också ganska väl med utfallet hittills. IF Elfsborg kommer troligen spela i division 1 nästa år, ska bli spännande hur väl de står sig där, en plats på övre halvan är nog inte att tro för mycket. Trollhättans FC får i så fall vänta ett år på uppflyttning men det är ju egentligen ingen brådska, det är trångt i division 1 och kommer ta tid att passera den serien vilket klubben verkar ha som mål att göra. Risken är väl att någon spelare inte nöjer sig med division 2 då denna serie inte känns jättetuff, avståndet till nivån i division 1 är stort.

Bland övriga lag är det ganska jämnt, inget lag som sticker ut direkt. Noterbart är att Vänersborgs FK som förra året spelade i (gamla) division 1 riskerar att halka ner till division 3 nästa år.

Tabell (23-09-29):



Div 2 Västra Götaland:

Även denna division 2-serie ligger ganska långt från division 1 i nivå. Serieledaren Helsingborgs IF som i praktiken redan är klart för division 1 kommer nog kunna hävda sig ganska bra och har säkert förutsättningar att stärka upp lite inför nästa år också.

Bakom Helsingborg ligger alla fem Göteborgslag på rad med endast Västra Karups IF som klämt in sig däremellan med samma poäng som Askims IK och Göteborgs DFF. Inget av dessa tre lag kan dock känna sig helt säkra på att inte hamna under nedflyttningsstrecket.

Göteborgslagen som återfinns på säker mark och fina placeringar 2-4 är Göteborgs FF, IK Zenith och Qviding FIF. Dessa lag har roterat lite i tabellen på övre halvan av tabellen genom säsongen. Jämför man med vårens tips så är det främst Göteborgs FF och Qviding FIF som överraskat positivt. Båda lagen har fått in en del nya spelare och gissningsvis är det vad som behövdes för att lyfta två lag som tidigare såg lite formsvaga ut. Samtliga Göteborgslag i denna serie är stabila lag på ungefär samma nivå som säg topp tre i division 3 Göteborg vilket är ett sorts mått på hur tuff den serien är, mer om det i texten för den serien.

Två riktigt negativa överraskningar i tipset är Stafsinge IF och BK Astrio. För Astrio finns en förklaring i att stor del av laget är nytt vilket missades i tipset. Om det är något liknande som hänt i Stafsinge är för oss oklart i nuläget. En mer lokal negativ överraskning är Göteborgs DFF men det är inte så konstigt med facit i hand. En klubb som har det tufft med stor spelaromsättning och en oviss framtid nu när sammanslagningen med Gais inte blev av.

Tabell (23-09-29):



Div 3 Göteborg:

Till skillnad från de flesta (alla?) andra division 3-serier i Götaland så stramades division 3 i Göteborg upp redan till årets seriespel i samband med att antalet division 1-serier halverats och de flesta division 2-lag flyttades ned till division 3. I Göteborg valde man alltså att strukturera om hela seriesystemet på en gång och två division 3-serier blev en.

Detta medförde att det i år bara spelar division 2-lag från förra året tillsammans med Torslanda IK som förlorade kvalet till division 2 mot Askims IK och IF Mölndal som vann division 4. Kan detta vara Sveriges tuffaste division 3? Inte omöjligt. Ett exempel är att Askims IK nu ligger i mitten på division 2 medan Torslanda IK ligger på undre halvan (nära mitten) i denna division 3. Förra året vann de varsin division 3 i Göteborg och det har inte varit jättestora förändringar i spelartrupperna.

Det är ändå två lag som sticker ut i toppen av tabellen, Eriksbergs IF och Sävedalens IF, där Eriksberg är nära att säkra seriesegern. De har nu allt i egna händer. Det är små marginaler som lett hit, placeringen lagen emellan kunde varit den omvända. Till exempel, höstens möte lagen emellan slutade 4-3 till Eriksberg men kunde lika gärna slutat omvänt sett till matchbild.

Det är intressant att studera de olika spelstilarna de olika lagen har i denna serie, det skiljer en del. Om man börjar i toppen så är Eriksberg först och främst trygga i defensiven och tar inte så stora risker framåt, de har också släppt in minst antal mål i serien. För Sävedalen är det snarare offensiven som stått i centrum vilket gjort att de producerat flest mål men också släppt in en del kostsamma mål.

Ett annat lag som är intressant är Torslanda IK, de har ett extremt kortpassningsspel från egen målvakt och gärna hela vägen upp till målchans men lägger även gärna en lite längre pass till snabba anfallare när kontringsläge ges. Detta fungerade bra i gamla division 3 men har visat sig lite för svårt i nya division 3 än så länge. Tuff serie som sagt.

Två lag som kör lite mer old school och gärna skickar upp boll nära motståndarnas straffområde för att återerövra där är Tollereds IF och Utbynäs SK. Det är också underhållande att se på ibland, framförallt kanske hur motståndarlaget hanterar det.

Även de två lag som ligger under nedflyttningsstrecket, Landvetter IF 2003 och IF Mölndal, är ganska bra lag som kan slå de flesta här en bra dag. I vilken annan division 3-serie som helst hade de nog kunnat vara en bra bit upp på övre halvan av tabellen. Det är nu helt klart att Mölndal flyttas ner till division 4 till 2024.

I det stora hela står sig vårens tips bra. Främst hade vi överskattat Mölndals möjligheter lite och samtidigt underskattat Utbynäs som faktiskt tippades sist.

Tabell (23-09-29):



Div 4A Göteborg:

Division 4-serierna huserar de flesta B-lag i Göteborgsdistriktet. I 4A leder just nu Qviding FIFs B-lag och det ser tyvärr ut som att vi med detta kommer ha ett andra-lag i division 3 nästa år. En önskvärd åtgärd är som tidigare nämnts att Göteborgs FF tar bort möjligheten för B-lag att spela i den serien. Det finns så många bra klubbar med kvalitativa representationslag i Göteborg och de borde få slippa ovissheten i att möta B-lag på en så hög nivå som Göteborgs division 3 innebär. Främst är det en rättviseaspekt mellan övriga lag då B-lagen normalt skiftar betydligt mer i startelva och därmed slagkraft från match till match.

På andra plats hittar vi Mölnlycke IF med ett ganska betryggande poängavstånd nedåt ifall det skulle bli fler än ettan som får chansen att flyttas upp till division 3. Det kan bli fler än ett lag som flyttas upp antingen genom att inget lag flyttas ned från division 2 till division 3 och/eller att lag uppåt i seriepyramiden hoppar av. Om det uppstår en tredje plats för division 4A och 4B att flyttas upp kommer det bli ett kval mellan tvåorna i de båda serierna.

Både Qviding och Mölnlycke är rejäla överraskningar för oss vilket man kan se i vårtipset. Efter Mölnlycke ligger just nu Donsö IS på en tredje plats med IK Virgo på samma poäng men med två matcher mer spelade. Dessa båda lag var mer betrodda att hålla till i tabelltoppen.

Om Mölnlycke är den mest positiva överraskningen i år så är motsvarande i negativ riktning Ösets BK. De verkar ha haft en svacka i år och möjligen är det kopplat till deras minskade engagemang på sociala medier. Kanske har några av de mest engagerade spelarna slutat?

Tabell (23-09-29):



Div 4B Göteborg:

Här har Mossens BK ett stabilt grepp om förstaplatsen utan att på något sätt kunna känna sig säker. Ett lag som gjort det bra några år nu efter att 2018 fått dra sig ur division 2 och året efter startat om i division 4 i ett samarbete med IF Mölndal. Klubbarna kör numera som separata lag och Mossen åkte ner ett hack till division 4 i och med serieomläggningen till årets säsong samtidigt som Mölndal tog steget upp till division 3 i och med sin serieseger i division 4. Det ser alltså ut som att de byter plats ännu en gång till nästa år med Mölndal i division 4 och Mossen i division 3.

I det stora hela stämmer rankingen i vårtipset väl om man bortser från B-lagen. Mossen var rankad etta och även tvåan Älvängens IK var högt rankad som andra representationslag i tipset. Om det blir fler än två division 3-platser har Älvängen stor chans att få kvala dit om de nu inte skulle lyckas hela vägen upp i topp. Om inte laget lite oväntat förlorat mot tabelljumbon Ahlafors IF nyligen så hade de bara legat en poäng efter Mossen. De båda B-lagen som följer i tabellen har sina A-lag i division 3 redan och är därmed inte aktuella för uppflyttning.

Tabell (23-09-29):



Div 5 Göteborg:

En ganska spännande serie med ett flera unga hungriga lag på väg uppåt. Det handlar främst om Hönö/Björkö/Hjuvik och Öjersjö IF som nyligen möttes i en klassisk sexpoängsmatch där HBH vann med 2-1 och nu ligger sex poäng före Öjersjö där de sistnämnda har en match mindre spelad. Nu spelar kanske detta inte så stor roll även om serieseger alltid smäller högt men viktigast är nog att båda lagen säkert känner att de grejar avancemanget till division 4 oavsett.

Lite oklart är det hur många plaster det kommer vara i division 4 nästa år men i år startade det med 11 plaster i varje men två tidiga avhopp har gjort att det endast varit 10 lag i varje. Man hade önskat att Göteborgs fotbollsförbund var lite bättre i sin kommunikation hur de tänker sig serierna nästkommande år givet olika scenarion. Även hur de hanterar att lag har hoppat av serien. Tidigare har strukna lag räddat kvar lag som kommer sist i tabellen men det känns inte rimligt att lag som inte ens deltagit i årets seriespel ska rädda lagen som hamnar sist i tabellen. Hamnar man sist så är det ett tydligt tecken på att det är dags att starta om i en lägre division och ge chansen till lag underifrån.

Även här visar det sig att tipset för division 5 står sig bra. Det är väl bara de båda gulsvarta lagen Jonsereds IF och Hermansby IF som överskattades lite i relation till några av de andra lagen.

Tabell (23-09-29):



Elitettan:

Med sex omgångar kvar har AIK ett bra grepp om seriesegern med sju poängs försprång. Andra direktupplyttningsplatsen och kvalplatsen ser ut att stå mellan Trelleborgs FF och Alingsås IF och tipset för Elitettan visar hur snett ute vi var här bakom AIK. Alingsås tippades på sjundeplats och Trelleborg på sista(!) plats. Samtidigt överskattades BK Häcken rejält. Någon form av tips-haveriutredning kommer behövas här... 

Jitex BK ligger just nu på en sjätteplats där de slutat två av de tre säsongerna de avverkat sedan de gick upp till Elitettan 2020. De har haft en stabil nivå, vi får se om de lyckas ta ett kliv till som Alingsås gjort till i år.

Både IK Rössö och BK Häcken har det tufft som näst sist respektive sist i tabellen. Häcken har det tuffast poängmässigt medan Rössö har fått sin enda målvakt skadad och spelar just nu med en utespelare som målvakt. Hon gör det bra som tillfällig lösning men besvärligt läge och överhängande risk att båda lagen spelar i division 1 nästa år.

Tabell (23-09-29):



Allsvenskan:

Oerhört jämnt i toppen med tre lag på 45-46 poäng och BK Häcken FF är ett av dessa. De andra två är Hammarby och Linköping FC, däremot inte FC Rosengård som haft en sämre säsong än väntat. Roligt för sporten att det inte är samma två lag i toppen år efter år.

Inga jätteöverraskningar från vårtipset.

Tabell (23-09-29):


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg