Glädjande nyheter för serierna 2024

Denna sida har ända sedan serieomläggningen från division 1 och neråt skedde konstaterat att serierna i Göteborgsdistriktet hållit en högre kvalitet än jämförbara serier i omkringliggande distrikt, speciellt när det gäller division 3. Detta har märkts inte minst på att få Göteborgslag åker ur division 2 och anledningen är troligen att fördelningen av platser till division 2 baseras på gammal data vad gäller antal lag i olika distrikt.

I oktober gjorde vi därför en liten undersökning av fördelning av platser till division 2 mellan Götalandsdistrikten och där kunde konstateras att misstankarna stämde. Göteborg har hade flest lag per uppflyttningsplats till division 2. Vi hade även en del förslag på hur man kunde göra en bättre och mer rättvis fördelning av division 2-platserna vilket är första nivån där de olika distriktens lag tävlar mot varandra.

Glädjande nog så har förbunden till 2024 gjort nästan exakt det som efterfrågades:

1) Göteborgslagen i division 2 är inte längre samlade i samma division 2-serie utan jämnt fördelade i två serier. Detta blev väl än mer uppenbart då ytterligare ett lag (Eriksbergs IF) från Göteborg flyttades upp till division 2 medan inget av de fem lagen som redan spelade där (i samma serie) åkte ur.

2) 2024 införs det kval mellan andraplacerade division 3-lag och niondeplacerade division 2-lag. Enligt uppgift ska det bildas 4 grupper där varje grupp består av tre division 3-lag och ett division 2-lag som kvalar om en plats per grupp till division 2. Vi får läsa mer om detaljerna när de går ut med detta.

Detta är mycket bra förändringar som snabbar på utjämningen mellan distrikten och serierna. Dessutom anpassar sig serierna snabbare till de snabba förändringar som ibland sker inom klubbar när man tappar många spelare från ett år till ett annat.

Till den senare kategorin hör i år t.ex. IK Rössö (div1) och Lödöse Nygård IK (div2). Av allt att döma kommer Rössö få ett ganska tungt år men de verkar ha en trupp för att spela matcher. Återstår att se om det håller hela säsongen.

För LNIK ser det värre ut, på deras hemsida säger deras ordförande att de jobbar på truppbygget men det var ett tag sedan och efter det verkar verksamheten på damsidan stannat av helt. Inga inlägg på hemsidan eller sociala medier, inte en enda träningsmatch spelad i år, spelare uppsatta i den tunna truppen som redan bytt till annan klubb. Om det är så illa som det ser ut för en utomstående får man hoppas att de redan kontaktat förbundet så ett annat lag får chansen i serien och processen borde redan ha kommit så långt att annan klubb fått frågan.

Men vad som händer i klubben är bara spekulationer, men gissningsvis är ett annat lag uppflyttat till Division 2 Nordvästra Götaland redan innan påsk.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg