Rättning av vårens serietips

Förra helgen spelades sista bevakade serien klart i och med avgörandena i Elitettan och Allsvenskan. Vi går nedan igenom hur väl tankarna i våras om slutresultaten i serierna stämmer överens med faktiskt utfall och det blev en ganska blandad kompott med både bättre och sämre spådomar visade det sig.

Tipsen bedöms med färgskala enligt följande modell:


Div 1 Södra:

Topp två helt rätt och det var ju allmänt ett ganska förväntat resultat även om många kanske trodde det skulle bli jämnare mellan de båda topplagen.

IFK Göteborg och Örgryte IS får spela ett år till tillsammans efter att ha hamnat i var sin ände på i tabellen av de lag som stannar kvar i division 1. Stämmer exakt med tipsets förutsägelse, hundraprocentigt Göteborgstips med andra ord.

Även om inte exakt placering sattes så tippades två av tre lag som åker ner till division 2 rätt. Det tredje nedflyttningslaget som hamnade sist med endast 6 poäng, Södra Sandby IF, var en rejäl missräkning i tipset där en fjärdeplacering ansågs rimlig. Åt andra hållet var IS Halmia laget som underskattades mest.


Lika många gröna tips som röda får anses vara ett ganska ok tips även om ett par lag hamnade lite väl snett.

Div 2 Nordvästra Götaland:

Här gick också tipset in för topp två även om förvåningen är minimal för de flesta över IF Elfsborgs vinst. Alla trodde kanske inte att FC Trollhättan skulle göra så bra ifrån sig första året men med tanke på vilken typ av spelare och tränare de tog in och hur seriöst det lät på förhand så kändes tipset givet.

I övrigt hamnade alla andra lag också i rätt del av tabellen. Efterföljande lag på placering 3-7 hamnade i tre fall helt rätt men förmågan hos IK Frisco underskattades lika mycket som Skultorps IF överskattades.

Rätt lag i nedre seriedelen, placering 8-12, även om bara ett hamnade på rätt plats och även i denna serie tippades två av de tre lag som åkte ner en serie rätt.


Sex gröna och tre röda tips, ganska bra.

Div 2 Västra Götaland:

Detta är det stora sorgebarnet i vårens tips. Trots hela fem Göteborgslag blev det endast ett korrekt tips och det var inte ens för något av dessa lag.

Några lag överskattades väldigt mycket. BK Astrios problem borde kunnat förutspås bättre, de hade tappat nästan hela laget och börjat om med en ny ung trupp och såklart blev det tufft. Mer oklart är det fortfarande varför det gick såpass dåligt för Stafsinge IF att det åkte ur även om tipset som seriesegrare i efterhand ter sig märkligt.

På den här nivån är Göteborgslagen starka jämfört med klubbarna i närliggande distrikt och trots fem lag i samma serie åkte inget lag från Göteborg ur. Fyra av dem hamnade dessutom topp fem och det femte laget som tippades högst klarade sig trots turbulent år med stor spelaromsättning kvar i serien. Vi får hoppas serieläggarna tänker till och sprider ut Göteborgslagen i fler serier på division 2 så de får spela där de hör hemma. Eriksbergs IF som kommer upp till division 2 och även fler lag i division 3 Göteborg platsar fint här därifrån. Det kan inte vara meningen att det ska bli renodlad Göteborgs-serie i slutändan så lagen slår ut varandra. Det hade varit intressant att veta t.ex. hur lagen som flyttas upp till division 2 nästa år från Västra Götaland, Alingsås KIK och Vänersborgs IF, hade stått sig i Göteborgs division 3 i år. De hade gissningsvis fått svårt att placera sig på övre halvan, så mycket skiljer serierna tror vi. Men det blir en värdemätare mot Eriksberg och de andra lagen nästa år, då vet vi mer.



Nio röda tips, katastrof!

Div 3 Göteborg:

Då lämnar vi katastrof-tipset och hittar en betydligt bättre profetia. Topp fyra helt rätt och även ganska rätt ute i övrigt. Utbynäs SK underskattades samtidigt som nykomlingarna IF Mölndal överskattades lite.

De tre topplagen stack ut lite extra och var väldigt jämna i serien även om de sista omgångarna gjorde att det blev hyfsad marginal mellan lagen. Men som vi tidigare skrivit, det finns fler lag här förutom Eriksbergs IF som borde spela i högre serie, kanske hela topp 5. Kommer ta tid att rätta till detta i serierna men som skrivits i tidigare inlägg borde de tunnare serierna i tex Bohuslän och Västra Götaland mixas med Göteborgslag för bättre utjämning mellan serienivåerna snabbare. Alternativt fler upp- och nedflyttningsplatser, gärna med kval (ej för seriesegrare).

Landvetter IF 2003 lämnade WO i sista omgången och blev uteslutna vilket var trist. Deras B-lag hamnade tillräckligt bra till i division 5 att de ändå får spela division 4 nästa år. Om de inte hade uteslutits hade de oavsett resultat hamnat näst sist och eftersom det var där de var placerade i tipset hade det blivit ännu ett grönt tips men vi får nöja oss med sex stycken.


Sex gröna tips (sju med Landvetter) och bara två röda. Riktigt bra tips :)

Div 4A Göteborg:

Nu är vi inne på serier med B-lag och dessa är som vanligt väldigt vanskliga att tippa. Av representationslagen så kan vi konstatera att tipset var helt snett ute med Mölnlycke IF, de kom tvåa och lyckades kvala sig till en plats i division 3.

Donsö IS och framförallt Ösets BK överskattades så tipset av tabelltoppen blev inte alls lyckat. Det visar kanske en del på svårigheterna att tippa de lägre serierna, inte bara pga B-lagen, utan även att det händer mycket i lagen mellan säsongerna. Spelare som slutar, flyttar, byter till klubb högre upp i seriesystemet osv osv. Lagen är oftare beroende av enstaka spelares individuella skicklighet så när en eller ett par sådana försvinner blir resultaten väldigt lidande.



Fem röda tips och endast ett grönt, underkänt.

Div 4B Göteborg:

Endast fullträff på seriesegraren, i övrigt lite blandad kompott. Om man bortser från B-lagen så var interna ordningen mellan representationslagen helt ok, Floda BoIF och IK Kongahälla bytte plats samtidigt som Ahlafors IF och IF Warta bytte plats.


Endast ett grönt tips men godkänt om man bortser från B-lagen.

Div 5 Göteborg:

Inga gröna tips men de två topplagen sattes även om ordning dessa emellan blev omvänd. Av representationslagen tippades även Angered BK trea vilket också blev utfallet. Undre halvan i tipset innehöll nästan helt rätt lag men i fel ordning.


Inget grönt tips men inte sämsta tipset ändå.

Elitettan:

Segraren AIK ohotad och rätt i tipset. I övrigt två gröna tips men ganska dåligt tippat. BK Häckens förmåga överskattades enormt mycket och vi trodde även att IK Rössö skulle ta vara på Elitettanplatsen bättre.

Alingsås IF är mitt i Allsvenska kvalet och det var en bra bit bättre än förväntat. Försäsongen var inte perfekt men de har varit väldigt stabila bakåt. Jitex BK såg ett tag ut att ha bra chans på fjärdeplatsen i enlighet med tipset men fick nöja sig med sjunde till slut, endast två poäng bakom Lidköpings FK på plats fyra.


Tre gröna tips men väldigt många röda så detta blev ett mediokert tips.

Allsvenskan:

Inte ett grönt tips här men både Hammarby och BK Häcken FF tippades topp tre, dock fel placeringar. Av de fyra sista lagen hade vi med tre dock med en plats förskjutning då vi inte hade någon större tilltro till Växjö DFF men de gjorde det bra. Förutom Växjö underskattade Piteå IF kraftigt samtidigt som några andra lag underskattades.


Ytterligare ett mediokert tips även om botten och toppen totalt blev ok med något undantag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg