Göteborgs-DM färdigspelat

DM-finalen spelades igår och den vanns av IFK Göteborg när de mötte Göteborgs DFF. En händelse som hade kunnat betyda något men som av olika anledningar i år känns relativt ointressant, nästan meningslös. Ett tecken på det är att finalen sågs av endast 101 åskådare trots fritt inträde på Valhalla IP.

Det finns säkert fler anledningar till att DM i Göteborg tappat sin relevans trots att det borde finnas gott om incitament till en lyckad turnering med stort engagemang. Vad behöver göras för att få tillbaka intresset? Några problem och förslag på vad som behöver analyseras/förbättras listas nedan:

  • Endast 11 lag kom till spel i år i gruppspelet. Finns det någon analys av Göteborgs fotbollsförbund vad detta beror på? Säljer man in konceptet tillräckligt? Var förändringen att spela gruppspelsmatcher på våren och slutspelsmatcher på hösten inte lyckad, var det mer uppskattat med mer komprimerat schema som det var tidigare?
  • Som en trolig konsekvens av få deltagande lag blev kvartsfinalerna väldigt ojämna och tre av dem avgjordes på walk over.
  • IFK Göteborg anmälde sitt lag som U-lag. Av vilken anledning? De har genomgående förutom i en match spelat med sina bästa spelare men även blandat med lite spelare som normalt inte spelar i A-truppen. Som alla klubbar gör ibland. Att DM vinns av något som betecknas som U-lag solkar ner DM och bör inte tillåtas i fortsättningen. Symptomatiskt att klubben efter kvalificeringsmatchen till Svenska Cupen som spelades sex dagar innan DM-finalen skriver "Årets sista match = avancemang till Svenska Cupen ... Vi ses 2024!". Inte ett ord om DM-finalen, den räknas inte. GFF borde ställa krav på lagen som spelar DM ska ha kurage nog att använda klubbens representations-beteckning.
En kommentar som inte är direkt kopplad till DM: Den fjärde kvartfinalen som faktiskt spelades vanns av Sävedalens IF över Floda BoIF. Dessvärre hade SIF missat en disciplinär avstängning pga kommunikationsmiss i klubben vilket gjorde att de diskvalificerades och Floda tilldömdes 3-0-seger. Detta får såklart klubben ta på sig men hur är det möjligt att man kan mata in spelare för matchen i systemet utan att det blinkar rött och att avstängd spelare inte godtas? En helt självklar spärr kan tyckas men den finns inte och borde genast åtgärdas genomgående för alla serier och cuper!

Kommentarer

  1. Din första punkt tror jag absolut är den stora orsaken. Vi anmälde oss inte pga vår och höst. Var helt perfekt tidigare när DM låg innan seriestart, kul med tävlingsmatcher under försäsong!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att det är så få anmälda lag har säkert sin största del i upplägget. De andra punkterna är ju mer symptom på den låga status DM snabbt fått och antal anmälda lag är en viktig del i det, Det viktigaste är att GFF analyserar och pratar med klubbarna om DMs framtid. Om det ska fortsätta som i år kommer turneringen antagligen avveckla sig själv.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg