Seriesvepet

Division 2 och division 3-serierna är nu färdigspelade. Vi går här igenom upp- och nedflyttningar mellan serierna, mer detaljerade tabellgenomgångar kommer senare när vårens serietips avhandlas.

Div 1 Södra:

Uppflyttningsplats klar: Malmö FF

I kampen om nytt kontrakt i serien har det skett lite omkastningar sedan förra veckan. Örgryte IS har kravlat sig över strecket medan Lödöse Nygård IK hamnat under detsamma när både Örgryte och IFK Örby vann sina matcher. Två omgångar kvar och i sista matchen möts Örgryte och Lödöse på Valhalla, det ser ut att kunna bli en helt avgörande match men fler lag är inblandade.

Bottenstriden:

...
Ljungskile SK      31
FC Rosengård 1917  30
IFK Örby           28
Örgryte IS         28
---------------------
Lödöse Nygård IK   26
Mariebo IK         16
Södra Sandby IF     6

Div 2 Nordvästra Götaland:

Serien är nu färdigspelad. Sils IF lyckades inte ta poäng mot IK Frisco men då både Vänersborgs FK och Skepplanda BTK vann sina matcher och båda med betydligt bättre målskillnad än Sil så spelade förlusten inte så stor roll i slutändan.

Division 1 2024: IF Elfsborg

Division 3 2024: Sils IF, Götene FK, Skoftebyns IF

Div 2 Västra Götaland:

Här såg det svårt ut för Stafsinge IF inför sista omgången då de behövde tre poäng för att ha chans att passera Valinge-Derome DFF och hamna över strecket. Stafsinge mötte det då andraplacerade laget Göteborgs FF men lyckades vinna med hela 4-1. Glädjen blev dock kortvarig då även Valinge vann sin match mot Göteborgs DFF.

Division 1 2024: Helsingborgs IF

Division 3 2024: Stafsinge IF, Eskilsminne FF, BK Astrio

Div 3 Göteborg:

Även denna serie spelade sin sista omgång i helgen. Upp- och nedflyttningar var dock redan klara innan så en relativt betydelselös sista omgång.

Division 2 2024: Eriksbergs IF

Division 4 2024: Landvetter IF, IF Mölndal

Div 4A:

En omgång kvar att spela och då Qviding vann senast är det definitivt klart att de är klara för division 3 nästa år. Inget lag kan heller utmana Mölnlycke IF om andraplatsen som också innebär kvalplats till division 3.

Uppflyttningsplats klar: Qviding FIF B

Kvalplats klar: Mölnlycke IF

Eftersom det i GFFs kvaltabell står att lag 11 åker ner men där återfinns Hisingsbacka FC som inte deltagit i årets seriespel så är det oklart om något lag flyttas ned. Om ett lag flyttas ned blir det Göteborgs SIF.

Div 4B:

Uppflyttningsplats klar: Mossens BK

Här lever kampen om kvalplatsen inför sista omgången. Ytterby IS B som ligger på andraplats spelar med A-laget i division 3 och är därmed inte aktuellt för kval. Detsamma gäller Lerums B-lag. Lagen som har chans till kval är Älvängens IK, Floda BoIF och IK Kongahälla/Kungälvs FF.

                              P
Mossens BK                   41
-------------------------------
(Ytterby IS B                32)   - A-lag i div3
Älvängens IK                 31
Floda BoIF                   30
(Lerums IS B                 29)   - A-lag i div3
IK Kongahälla/Kungälvs FF    28
...

Samma oklarhet vad gäller nedflyttning som för div 4A. På elfteplats ligger Utbynäs SK B men de har inte deltagit i årets seriespel. Om något lag åker ut är det klart att det blir IF Warta.

Div 5:

Nu är det klart att bara Hönö/Björkö/Hjuvik eller Öjersjö IF kan vinna serien. Men som konstaterats tidigare är det stor fördel de förstnämnda då båda lagen har två matcher kvar och det skiljer fem poäng. Det är dock minst tre uppflyttningsplatser till division 4 och då Landvetter IF 2003 B och IF Mölndal B kommer ha sina A-lag i division 4 nästa år är det lagen bakom dessa som gör upp om tredje uppflyttningsplatsen. Om det blir fler uppflyttningar är även kampen där bakom viktig såklart.

                          M   P
Hönö/Björkö/Hjuvik       18  48
Öjersjö IF               18  43
(Landvetter IF 2003 B    17  34)   - A-lag i div4
(IF Mölndal B            16  31)   - A-lag i div4
Angered BK               16  31
Hälsö BK                 18  29
Backatorp IF             16  24
Kungsladugårds BK        15  19
Torslanda IK B           18   9
Jonsereds IF             18   6
Hermansby IF             18   3

Elitettan:

AIK är inte bara klara för direktuppflyttning utan har i praktiken med tre omgångar kvar säkrat seriesegern då deras målskillnad är enormt mycket bättre än Trelleborgs FFs. Trelleborg har i sin tur ett mycket bra utgångsläge för att knipa den andra direktuppflyttningsplatsen. De har nu fyra poängs försprång ned till Alingsås IF och ett på papperet enklare motstånd i de tre avslutande matcherna. Alingsås har dock redan säkrat minst en kvalplats.

BK Häcken är nu definitivt avsågade i kampen om nytt kontrakt. Även för IK Rössö finns det bara en teoretisk chans att klara sig kvar så båda dessa klubbar kan se fram emot en något enklare serie nästa år men då division 1 södra är riktigt tuff så är det långt ifrån säkert att de hamnar i övre delen där.

Jitex BK ligger kvar på sin sjundeplats men har fortfarande häng på en fjärdeplats där nu Lidköpings FK som gått starkt på slutet återfinns.

AIK                    61
Trelleborgs FF         52
-------------------------
Alingsås IF            48
-------------------------
Lidköpings FK          34
Umeå IK                33
Gamla Upsala SK        32
Jitex BK               31
Eskilstuna United DFF  30
Ifö Bromölla IF        26
Mallbackens IF         25
Sundsvalls DFF         25
-------------------------
Bollstanäs SK          24
IK Rössö               16
BK Häcken              15

Allsvenskan:

BK Häcken FF håller undan i en tät toppstrid. IF Brommapojkarna ramlade ner på nedflyttningsplats när IK Uppsala avancerade till kvalplats.

BK Häcken FF       53
Hammarby           52
Linköping FC       51
Piteå IF           46
Kristianstads DFF  45
Vittsjö GIK        43
FC Rosengård       38
IFK Norrköping     24
Djurgården         23
Växjö              22
KIF Örebro         20
---------------------
IK Uppsala         16
---------------------
IF Brommapojkarna  14
IFK Kalmar          3

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg