Ytterligare två seriesegrare klara

Nu börjar det verkligen dra ihop sig och det är fortfarande ovissa utgångar kring serieseger och streckstrider i de flesta serier som återstår. Det finns även intressant dramatik i serier i närområdet som inte normalt tas upp här men i genomgången kommer lite uppdatering från segerstriden i en serie som inte regelbundet bevakas här.


Div 1 Mellersta Götaland:

BK Häcken hade chansen att säkra seriesegern på hemmaplan genom vinst över Onsala BK i näst sista omgången. Häcken tog ledning med 2-1 med ca 10 minuter kvar men med matchens sista spark på övertid lyckades Onsala kvittera. Nu är seriesegern så gott som klar ändå med tre poäng och 11 mål tillgodo i målskillnad mot jagande IFK Värnamo.

För Onsala var det inte bara en fin merit att ta poäng borta mot Häcken, de är även inblandade i kampen om att undvika sjätteplats och därmed kval för att få spela vidare i division 1. De möter i sista matchen IF Örby som ligger på just sjätteplats ett poäng efter Onsala. På samma poäng som Onsala ligger även Mariebo IK och av dessa tre lag kvalificerar sig två till division 1-spel 2023 utan kval.

Göteborgs DFF formkurva och kanske motivation sedan det blev klart att det blir division 2-spel nästa år ser ut att ha dalat lite. Denna gång 3-3 mot Jönköpings Södra IF.


Div 1 Norra Götaland:

IK Rössö kunde i helgen säkra seriesegern efter vinst borta mot IK Frisco, 0-2. Detta är alltså tredje segern i division 2 under de senaste fem åren. Återstår att se om det räcker hela vägen till Elitettan.

Grattis IK Rössö!

Även i denna division 1-serie är det dramatik kring platserna 4-6 där de två första ger direkt kvalificering till fortsatt spel i division 1 nästa år. Eftersom både Hertzöga BK och Degerfors IF förlorade sina matcher samtidigt som Lödöse Nygård IK vann sin så är det lika jämnt här som i mellersta serien. Lödöse ett poäng efter de båda andra lagen inför sista omgången.


Div 2 Nordvästra Götaland:

De flesta som läser detta vet säkert redan att IFK Göteborg säkrat seriesegern sedan ett tag. Nu är det klart att de i kvalet mot division 1 får möta IF Viken som vann Division 2 Norra Götaland. Det blir alltså ingen repris från förra årets kval mot Örgryte IS.

Stor dramatik i denna serie kring placeringarna 3-6. Tredjeplats innebär alltså klart för spel i division 2 nästa år. Fjärdeplats god chans för fortsatt spel också, lite beroende på vad som händer i andra serier. Plats 5-6 innebär spel i division3 nästa år.

Inför helgen var det främst Göteborgs FF, Eriksbergs IF och Tollereds IF som hade grepp om att göra upp om placering 3-5 men efter att GFF och Tollered kryssade mot varandra och Eriksberg kryssade mot Lerums IS så kom även Ytterby IS in i matchen. Inför sista omgången ser det ut såhär mellan lagen:

3. Göteborgs FF 38p
4. Eriksbergs IF 36p
5. Ytterby IS 34p
6. Tollereds IF 34p

Tollered ligger sist av dessa men har det troligen lite enklare motståndet i Alingsås KIK nästa helg. Ytterby möter tvåan IK Zenith som dock inte har något annat att spela för mer än äran. Raffinerat nog möts GFF och Eriksberg. GFF kan alltså bli sämst fyra medan Ytterby och Tollered inte kan bli bättre än fyra.


Div 2 Västra Götaland:

Kanske gick luften ut Stafsinge IF lite efter den klara förlusten mot Örgryte IS förra helgen? Oavsett så lyckades Qviding FIF lite oväntat vinna klart mot Stafsinge hemma med 3-1 och Qviding har därmed säkrat fjärdeplatsen i årets serie. Vi får återkomma med information om detta räcker till division 2-spel nästa år men de tog chansen som såg lite knepig ut för några veckor sedan.

Qvidings seger och Örgrytes seger mot Näsets SK innebar att Örgryte drog ifrån ordentligt i toppen och säkrade seriesegern.

Grattis Örgryte IS!

Oklart för DiV vilken serievinnare som Örgryte får möta i kvalet mot division 1. Kan det möjligen bli Div 2 Mellersta Götaland? I så fall blir det högst troligt IF Elfsborg, läs mer nedan.



Bonus: Div 2 Mellersta Götaland:

Likt IFK Göteborg och Örgryte IS så startade IF Elfsborg sin satsning på damlaget i division 4 2020. Även Elfsborg är på god väg att vinna sin serie men de var rejält illa ute i helgen då de mötte Falköpings KIK som låg tvåa efter Elfsborg men på samma poäng inför deras inbördes möte.

Falköping hade hemmaplan och tog ganska snabbt en ledning i matchen med 2-0. Elfsborg vaknade till och alldeles i slutskedet av första halvlek reducerade de till 2-1. Elfsborg jagade intensivt kvittering vilket hade varit ett bra resultat för dem då de möter ett lag i botten i sista omgången. Inte oförtjänt så kom sedan kvitteringen men med kvarten kvar lyckades Falköping ta ledningen igen 3-2.

Nu var det lite panik i Elfsborgslägret men på övertid 90+3 lyckades till sist Elfsborg sätta det väldigt viktiga kvitteringsmålet som gör att de redan nu verkar ha tagit ut seriesegern. Det var dock riktigt nära att deras plan gick i stöpet här men det ser alltså ut att bli kval till division 1.



Div 3A och 3B:

Andra kvalmatchen för fortsatt kval till division 2 mellan Askims IK och Torslanda IK vanns av Torslanda. Vinsten blev dock bara med 3-2 och Askim vann därmed kvalet på bättre målskillnad.

Grattis Askim och lycka till i fortsatt kval!

Det fortsatta kvalet om en plats i division 2 kommer göras upp i en kvalgrupp med andra division 3-segrare. Det är nu klart att det blir dessa lag Askim kommer få möta:

IF Norvalla (division 3 Halland)
Vallens IF (division 3 Bohuslän-Dalsland)
Töreboda IK (division 3 Östra, Västergötland)

Av dessa ser Norvalla ut att vara tuffaste motståndet då de med en match kvar att spela inte tappat något poäng i serien.



Div 4:

IF Mölndal har gått upp i serieledning efter bortavinst mot Näsets SK B. Mölndal har dock en match mer spelad än tvåan Sävedalens IF B, återstår att se om Mölndal är kvar i topp efter Sävedalens möte med Utbynäs B under tisdagen.

I övrigt kan noteras att IF Warta dalat en del sedan de i somras låg i serietopp i en då än mer haltande serie. Efter helgens klara förlust borta mot Qviding FIF B så ligger nu IF Warta på plats 5 men det är väldigt jämnt i övre halvan av tabellen.



Elitettan:

Jitex BK ligger kvar på sin sjundeplats efter 3-1 förlust mot Lidköpings FK. Även Mallbackens IF förlorade och ligger närmast före Jitex på samma poäng så sjätteplatsen är i allra högsta grad inom räckhåll.

I toppen på placeringarna 2-4 är det än mer jämnt efter att IK Uppsala och Alingsås FC kryssade mot varandra medan IFK Norrköping förlorade mot serieledande Växjö. Detta innebär att Uppsala, Norrköping och Alingsås alla har samma poäng.



Allsvenskan:

Vet inte om det var Champions League-matchen mot PSG under veckan som lyfte BK Häcken FF (trots förlust) men det var en ordentlig urladdning mot Linköpings FC. Bortavinst med hela fem gjorda mål och ett insläppt och fortsatt en fjärdeplats i tabellen.

Samtidigt kryssade Kristianstads DFF mot Eskilstuna United DFF och det innebär att Häcken nu endast är två poäng från andraplatsen,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg