Pågående kval, seriesegrare och DM-final

Ja, det var en händelserik fotbollshelg med många matcher som var väldigt betydelsefulla för inblandade lag och om en vecka är alla kval färdigspelade.

Kval till Elitettan:

BK Häcken är illa ute efter förlust 0-2 hemma mot Trelleborgs FF i första kvalmötet. Det blir svårt men Häcken är nog inte helt borta, spelmässigt var det jämnare än siffrorna visar. Trelleborg var heller inte helt nöjda med sitt spel efter matchen så de har nog inte tagit ut något i förskott här.

IK Rössö åkte till Stockholm för kval mot Boo FF. Rössö hamnade i underläge i början på andra halvlek och var verkligen i brygga ett tag. Vid en fast situation i mitten av andra halvlek lyckdes laget dock göra 1-1. Med bara ett par miinuter kvar av matchen satte Rössö även dit segermålet via stolpe-stolpe in. Ledning med ett mål inför returen på hemmaplan med andra ord.

Kval för fortsatt spel i division 1:

Även Lödöse Nygård IK åkte till Stockholm för sin första kvalmatch mot Karlbergs BK. Ett kval som är lika viktigt för Qviding FIFs del eftersom det skulle innebära att de får spela kvar i division 2 nästa år om Lödöse vinner kvalet.

Det såg dock länge ut att bli en bortaförlust efter att Karlberg tagit ledningen i första halvlek. När matchminut 88 börjde var det fortfarande underläge för Lödöse men de sista minutrarna lyckades de göra två mål och är därmed i ledning inför returen på hemmaplan.

Första kvalmatchen mellan Mariebo IK och IS Halmia slutade mållös så det blir en helt direktavgörande match på Halmstad Arena på lördag.

Kval till division 1:

IFK Göteborg börjde sitt kval borta mot IF Viken. Göteborg hade mest boll men hade lite svårt att komma underfund med Viken som gjorde det svårt för bortalaget. Till slut vann IFK rättvist med 2-0 och har nu ett väldigt bra utgångsläge att ta division 1-platsen.

För Örgryte IS spelades första kvalmatchen mot IF Elfsborg på Borås Arena. En ganska jämn match där ÖIS hade några väldigt fina perioder men det såg länge ut att sluta mållöst. Örgrytespelarna slog dock inte av på takten och det lönade sig verkligen, sista 10 minutrarna gjorde de 3 mål som Elfsborg nu måste ta ikapp i returen på Valhalla. Med tanke på att ÖIS släppt in totalt 12 mål under hela serien ska det väldigt mycket till för Elfsborg att lyckas med detta.

Kval till Division 2:

Det ser ganska bra ut för Askims IK i detta kval. De främsta utmanarna om avancemanget ser ut att vara IF Norvalla som liksom Askim har en oavgjord match och en vinst inför sista kvalomgången efter att båda lagen vunnit sina matcher i helgen. Det finns även en möjlighet för Vallens IF att ta hem detta men då ska de vinna över Norvalla samtidigt som Askim förlorar mot Töreboda IK men det är nog inte två resultat som är de mest förväntade utfallen.

Med tanke på att Töreboda inte har något att spela för kan det vara liten fördel för Askim här att möta dem medan Norvalla och Vallen båda har allt att vinna när de möts. Om Norvalla vinner mot Vallen måste Askim vinna med flera mål över Töreboda då Norvalla just nu ligger två mål plus på Askim.

DM-final:

DM-finalen skulle avgöras mellan fjolårsmästarna Göteborgs DFF och Sävedalens IF. En match som blev dramatisk och tyvärr inte bara på ett positivt sätt.

Efter en mållös första halvlek blev matchbilden mer intensiv i andra halvlek, tyvärr hade domarna inte sin bästa dag och det fick stor betydelse för slutresultatet. Det missades både en frispark i Sävedalens favör precis innan GDFFs kontring som ledde till matchens enda mål och när en GDFF-försvarare styrde undan ett inlägg i straffområdet med utsträckt hand. Det är dock sådant som händer, matcher känns inte alltid rättvisa och domare gör liksom spelare misstag.

Det som lämnar en besk eftersmak från denna match är dock av ett tråkigare och allvarligare slag. Efter en närkamp mot slutet av matchen får en GDFF-spelare ont i som det såg ut foten och sätter sig ner. Strax efter ställer hon sig upp och attackerar en SIF-spelare bakifrån, lägger armen runt hennes hals och försöker dra ner henne. Naturligtvis leder det till rött kort men man hade önskat att det kunde bli ett antal tävlingsmatchers avstängning efter denna typ av beteende. Kanske är det frustration över att laget haft en mindre lyckad säsong och/eller att de inte spelade tillräckligt bra under matchen som ledde fram till detta och annan frustration som visades prov på från både spelare och ledare från vinnande lag. Kanske kände de sig inte som vinnare trots allt?

Div 4:

IF Mölndal kunde säkra seriesegern i och med en övertygande vinst mot Utbynäs SK B, 7-1.

Grattis IF Mölndal!

Detta innebär alltså att Mölndal får tampas med mestadels lag från årets division 2 i nästa års division 3.

Elitettan:

I återstarten av Elitettan kunde Jitex BK vinna över Team TG (2-0) samtidigt som Mallbackens IF förlorade med samma siffror mot Växjö. Detta gjorde att Jitex klättrade förbi Mallacken upp till en sjätteplats med tre omgångar kvar.

I toppstriden har Alingsås hamnat två poäng under kvalstrecket efter fyra raka oavgjorda matcher. Men både IK Uppsala och IFK Norrköping ligger bara två poäng före så Allsvenska platsen finns fortfarande inom räckhåll.

Allsvenskan:

BK Häcken FF klättrade upp på en tredjeplats vilket också innebär Europaplats efter vinst 2-1 borta mot IFK Kalmar samtidigt som Kristianstads DFF förlorade mot KIF Örebro. Detta var sjätte raka segern och Linköping på andraplats ligger två poäng före med tre omgångar kvar.