Nu ska det avgöras i division 1 och 2, här är förutsättningarna

Det är en hel del att hålla reda på inför helgens avgörande i division 1 och division 2. Det är seriepyramiden omläggning från division 1 och nedåt som gör att det är extra mycket att hålla reda på i år.


Årets regler för upp och nedflyttningar:

För division 1 gäller att segrarna för sista året får kvala för spel i Elitettan. För att vara säker på att inte flyttas ned till division 2 är det sämst plats 5 som gäller. Plats 6 leder till kval där hälften av de 6 lagen från de olika division 1-serierna flyttas ned.

För division 2 gäller att seriesegraren kvalspelar mot segrare i annan division 2-serie. För att vara säker på att slippa nedflyttning till division 3 gäller det att komma sämst trea. Ett antal fyror kommer också klara sig kvar och hur många beror på hur många götalandslag som åker ur division 1. Se mer i analysen på slutet.


Div 1 Mellersta Götaland:

Här är det i praktiken klart att BK Häcken tar hem seriesegern och får kvala mot Elitettan. De kan hamna på samma poäng som IFK Värnamo som sämst men med +9 i målskillnad mot Värnamo ska det mycket till för att passeras.

Följande lag ska försöka undvika plats 6 men inget av dem kan åka ner på plats 7:

4 Onsala BK 41p
5 Mariebo IK 41p
6 IFK Örby 40p     <-- kvalplats

Onsala och Örby möts så det kommer med all säkerhet bli en intensiv match. Mariebo i sin tur möter serietvåan Värnamo så svårt att peka ut några förhandsfavoriter.


Div 1 Norra Götaland:

IK Rössö är klara seriesegrare sedan tidigare. Även här är det lagen på plats 4-6 som ska försöka undvika plats 6, dvs kvalplats:

4 Hertzöga BK 36p
5 Degerfors IF 36p
6 Lödöse Nygård IK 35p    <-- kvalplats

Alla tre lag möter lag på plats 7-9 i tbellen så förutsättningarna är ganska jämna även här och utgången oviss. Utgången har viss betydelse för Göteborgs division 2-lag då det blir 6 istället för 5 fyror som flyttas ned till division 3 om götalandslaget Lödöse åker ur division 1.


Div 2 Nordvästra Götaland:

IFK Göteborg är klara seriesegrare sedan länge, här är frågan vilket eller vilka lag som spelar vidare i division 2 nästa år förutom IK Zenith som är klar som tvåa.

Plats 3 innebär fortsatt spel i division 2 och även plats 4 kan räcka beroende på vad som händer i andra serier, se vidare analys längre ner på sidan. Plats 3-6 ser inför helgen ut såhär:

3 Göteborgs FF 38p
4 Eriksbergs IF 36p
5 Ytterby IS 34p
6 Tollereds IF 34p

Här möts i helgen GFF och Eriksberg medan Ytterby ställs mot andraplacerade Zenith och Tollered möter elfteplacerade Alingsås KIK. Det finns förutsättningar för lite omkastningar mellan lagen.

Som mest kan rankingkvoten för fjärdeplacerade laget här bli 38 poäng om Eriksberg vinner mot GFF som då stannar på 38 vilket ger 38/22 = 1,73. Det finns även möjligthet att fjärdeplacerade laget hamnar på 37 eller 36 poäng vilket ger 37/22 = 1,68 respektive 36/22 = 1,64. Vad detta innebär gås igenom i analysen längre ner.

Div 2 Västra Götaland:

Örgryte IS blev klara seriesegrare förra helgen och Stafsinge IF är klara som tvåa. Placering 3 och 4 står mellan Valinge-Derome DFF (44p) och Qviding FIF (41p) och tre plus i målskillnad till Valinge.

Som mest kan rankingkvoten för fjärdeplacerade laget här bli 44/22 = 2 och som minst kan den bli 41/22 = 1,86.

Analys av fjärdeplaceringarna i div 2:

Om matematiken är med oss ser det ut att bli de två eller tre sämst rankade fyrorna bland götalandsserierna som flyttas ned. Vilket av det det blir beror på om Lödöse Nygård IK klarar sig kvar i division 1, det är enda oklarheten vad gäller nedflyttning av götalandslag från division 1.

Rankingen för de olika fyrorna i de åtta götalandsstvåorna ser inför sista omgången ut enligt följande (ej i ordning, högre kvot ger högre ranking):

Nordvästra Götaland - Eriksbergs IF 36p/21 matcher = 1,71
Västra Götaland - Qviding FIF 41p/21 matcher = 1,95

Mellersta Götaland - Skultorps IF 42p/19 matcher = 2,21
Nordöstra Götaland - Tranås FF-Torpa AIS 40p/19 matcher = 2,11
Norra Götaland - Skoftebyns IF 25p/15 matcher = 1,67
Sydvästra Götaland - Västra Karups IF 45p/21 matcher = 2,14
Sydöstra Götaland - Emmaboda IS 42p/19 matcher = 2,21
Södra Götaland - Furulunds IK 35p/20 matcher = 1,75

Spannet (min/max) på möjliga rankingkvoten för de möjliga fyrorna i de olika div 2-serierna efter kommande helg är enligt följande:

Nordvästra Götaland   1,64 / 1,73
Västra Götaland   1,86 / 2

Mellersta Götaland   2,1 / 2,25
Nordöstra Götaland   2 / 2,1
Norra Götaland   1,56 / 1,75
Sydvästra Götaland   2,05 / 2,18
Sydöstra Götaland   2,1 / 2,25
Södra Götaland   1,75 / 1,9

Om regelboken tolkats rätt här så flyttas två av dessa seriers fyror ned till division 3 om Lödöse klarar nytt kontrakt i division 1 till nästa år. I annat fall flyttas tre av fyrorna ned.

Fyran i Nordvästra Götaland kan som mest komma upp i rankingkvot 1,73 och det är bara fyran i Norra Götaland som kan hamna på lägre kvot så Nordvästra fyran kommer inte vara bland lagen som spelar kvar i division 2 nästa år. Detta innebär alltså att varken Ytterby eller Tollered kommer klara kontraktet, det står helt och hållet mellan GFF och Eriksberg som alltså möts och gör upp om en tredjeplats och fortsatt spel i division 2.

I Norra Götaland kan fyran som bäst hamna på exakt samma rankingkvot som fyran i Södra Götaland. Fyran i Norra Götaland måste alltså hoppas både på maxklaff med resultaten i dessa båda serier och att Lödöse klarar sitt division 1-kontrakt. Då är det bara två seriefyror som behöver flyttas ned och båda lagen ur de dessa båda serierna hamnar med denna maxklaff på samma ranking. Oklart om det är lott eller målskillnad eller något annat som fäller avgörandet i det läget. Det är Skoftebyns IF eller Skepplanda BTK som skulle kunna tråckla sig vidare på detta sätt från Norra Götaland.

I händelse att Lödöse inte klarar sitt division 1-kontrakt ska som sagt en tredje fyra flyttas ner till division 3. I detta skede är det klart att fjärdeplatserna i Nordvästra Götaland och Norra Götaland inte räcker till. Serie-fyran som gör dem sällskap kommer antingen från nämnda Södra Götaland eller Västra Götaland. Södra Götaland kan komma upp i rankingkvot 1,9 om både Lunds SK och Lilla Torg FF vinner sina matcher och speciellt för Lilla Torg kan det bli svårt då de möter serietvåan. I Västra Götaland räcker det att Qviding FIF förlorar mot Örgryte IS för att hamna på rankingkvot 1,86 så det är väl till och ganska sannolikt. Men som sagt, även om dessa tre matcher går Qviding emot så kan de klara sig bara Lödöse löser sin uppgift.

Mycket att hålla i huvudet och mycket spänning blir det oavsett.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg