Nu är serietillhörigheterna för 2023 avgjorda!

Alla matcher i de senaste veckornas kval är nu färdigspelade och det blev stor dramatik på flera håll. På slutet följer en summering av lagens serietillhörigheter 2023.

Kval till Elitettan:

IK Rössö - Boo FF

Rössö hade ett bra utgångsläge efter uddamålsvinst i första matchen mot Boo efter att ha vänt underläge till vinst med vinstmålet i slutskedet av matchen.
I returen tog Rössö hand om ledningen i minut 20 och tog ett fast grepp om kvalet som de inte släppte. Ytterligare ett mål i andra fastställde slutresultatet 2-0 och sammanlagd vinst 4-1. En välförtjänst vinst och uppflyttning efter att ha slutat topp-2 senaste fem åren varav tre vinster.

Trelleborgs FF - BK Häcken

Det såg på förhand ganska mycket tuffare ut för BK Häcken som skulle vända 0-2 från första kvalmatchen när de i helgen åkte ner till Trelleborg för returen. Redan i nionde minuten gjorde Trelleborg dessutom 1-0 och just då pekade inte mycket till Häckens fördel. Resultatet stod sig halvleken ut.

Bara ett par minuter in på andra halvlek kom Häckens första mål som skulle väcka liv i detta kval mer än någon kunde ana. Cirka 20 minuter in i halvleken gjorde Häcken ytteligare två mål i snabb takt och nu var det likaläge i totala kvalet. En stund senare gjorde Häcken ytterligare ett mål till 1-4 i matchen och ledning i kvalet. Skulle de verkligen lyckas ta hem detta till slut ändå?

Trelleborg hade såklart inte gett upp och fem minuter senare fick Trelleborg en straff de inte missade och likaläget totalt i kvalet stod sig halvleken ut och förlängning väntade. 2-4 i matchen, 4-4 totalt.

I första förlängningskvarten tar Trelleborg ledningen innan Häcken reducerar på straff och likaläge igen totalt i kvalet. Andra förlängningskvarten blir mållös och det hela fick avgöras på straffar. Där förlorade Häcken och därmed blir det fortsatt spel i division 1 nästa år. Riktigt nära var det men de har alla förutsättningar att ligga i topp även nästa år.

Kval för fortsatt spel i division1:

Lödöse Nygård IK - Karlbergs BK

Första kvalmatchen var högdramatisk efter att Lödöse vänt 1-0-underläge till vinst med två mål i absoluta slutminutrarna. Denna returmatch var som tidigare nämnts viktig inte bara för Lödöse utan också för Qviding FIF. Förutsättningarna var ju sådana att om Lödöse håller sig kvar i division 1 så skulle Qvidings fjärdeplats i division 2 räcka för fortsatt division 2-spel nästa år.

Returen blev en målchansfattig historia och slutade inte ologiskt 0-0 vilket innebar kvalvinst för Lödöse och jubel även i Qviding-lägret. De båda lagen spelar kvar i division 1 respektive division 2 nästa år.

IS Halmia - Mariebo IK

Första kvalmatchen lagen emellan slutade mållös och IS Halmia gjorde returens enda mål så Mariebo får spela i division 2 nästa år medan Halmia stannar kvar i division 1.

Kval till division 1:

Örgryte IS - IF Elfsborg

Redan under torsdagen spelades avgörande matchen mellan dessa lag. ÖIS hade sin 3-0-vinst att luta sig emot från bortamötet i första kvalmatchen. Innan halvtimmen var spelad hade de 3-0 även i denna match och var i praktiken klara kvalsegrare. Elfsborg fick också in ett mål och matchen slutade 3-1. Division 1 nästa år för Örgryte medan Elfsborg får ta en vända till i division 2 nästa år.

IFK Göteborg - IF Viken

IFK hade sin 2-0-ledning från första matchen och hade inga större problem att upprepa resultatet i returmatchen på hemmaplan. Återigen derbymatcher mellan IFK och ÖIS att vänta nästa år och nu tillsammans med Häckens utvecklingslag, vilken serie!

Kval till division 2:

Askims IK - Töreboda IK

Som om dramatiken hittills inte räckt så var även Askim inblandade i en rafflande avslutning i sitt kval mot division 2. Främsta utmanaren om kvalvinsten var IF Norvalla och de spelade oavgjort när de möttes i första kvalomgången. I andra kvalomgången vann båda lagen men IF Norvalla fick ett litet övertag med två måls bättre målskillnad. Båda lagen visste alltså att det var viktigt att göra många mål i tredje och sista kvalmatchen.

IF Norvalla vann med hela 9-0 och då kändes det redan klart till Norvallas fördel men efter att ha växlat över till resultatet från Askims match och såg att de vann med 12-1 så insåg man att detta är osannolikt jämnt. Lite snabb huvudräkning senare kunde man konstatera att båda lagen hade 5 poäng och +13 i målskillnad. Det blev alltså de förebyggande straffarna som slogs efter mötet lagen emellan i första kvalomgången som avgjorde kvalet. Den straffläggningen vann Askim som därmed spelar division 2 nästa år. Lika vild glädje där som snopna miner hos Norvallas spelare kan man misstänka, fotboll är verkligen en sport med små marginaler.