Fler serier färdigspelade och kvaluppdatering

Då var både division 1 och division 2 avgjorda men fortfarande är det inte helt klart vilka lag som klarar sig kvar i dessa serier. Speciellt i division 2 är det extra komplext i år när eventuell nedflyttning för fjärdeplacerat lag beror både på vad som händer i andra division 2-serier såväl som i division 1.

Div 1 Mellersta Götaland:

BK Häcken blev i och med sista omgångens vinst mot Göteborgs DFF klara som seriesegrare, matchen slutade 1-5. Nu väntar kval till Elitettan mot Trelleborgs FF och första matchen spelas kommande helg.

Grattis Häcken!

För GDFF väntar spel i division 2 nästa säsong vilket varit klart sedan några veckor tillbaka men först ska till helgen DM-final spelas mot Sävedalens IF.

Slutgiltig tabell. Plats 2-5 ger fortsatt spel i division 1 nästa år, plats 6 för Mariebo IK innebär kval mot IS Halmia för eventuellt fortsatt spel i division 1. För platserna 7-12 väntar spel i division 2.




Div 1 Norra Götaland:

Redan klara seriesegrarna IK Rössö hade en lugn sista omgång mot tabelljumbon IFK Hallsberg och vann med 6-1. Motståndaren i kvalet till Elitettan är Boo FF från Stockholm.

Lödöse IK Nygård vann sin match mot IK Frisco, 2-1, men Trollhättans FK lyckades inte vinna över Degerfors IF så Lödöse stannade på kvalplats. Som redogjordes för här i fredagens genomgång så skulle det kunna påverka Qviding FIFs chanser att klara sig kvar i division 2, och nu visar det sig att Lödöses öde också blir Qvidings öde, mer om det i texten om Division 2 Västra Götaland nedan.

Slutgiltig tabell. Plats 2-5 innebär fortsatt spel i division 1 nästa år, plats 6 för Lödöse innebär alltså fortsatt kval mot Karlbergs IK för eventuellt fortsatt spel i division 1. Även Karlberg är ett Stockholmslag. För platserna 7-12 väntar spel i division 2.




Div 2 Nordvästra Götaland:

IFK Göteborg spelade sista matchen mot Sävedalens IF och efter ytterligare en vinst gick de igenom serien utan att tappa poäng vilket såklart imponerar. I kvalet mot division 1 möter de IF Viken från Åmål. Göteborgslaget får finns sig i att vara favoriter i det kvalet då Viken inte varit poängmässigt lika överlägsna i sin serie samtidigt som deras motstånd troligen inte varit bättre.

Till nästa säsong kommer IFK ändå troligen behöva höja sig en del, de har inte varit så överlägsna hela tiden som tabellen ger sken av. DiV har sett, inte alla, men flera av deras matcher och t.ex. nu senast mot Sävedalen så var det en helt jämn match både spelmässigt och chansmässigt. Det som IFK till stor levt på är att de har en specifik, nog så viktigt, styrka att de är otroligt starka utanför motståndarnas straffområde och på så sätt effektiva i sitt målgörande.

Det finns en risk att det inte kommer räcka om de aspirerar på en plats i toppskiktet av division 1 när de möter starkare lag. Självinsikten verkar inte heller vara hundraprocentig när man läser vad deras tränare tänker om matcherna i efterhand. Men spelarna blir ett år äldre och förmodligen tillkommer det någon eller några förstärkningar så visst kan det gå bra ändå.

Eriksbergs IF hade chansen att passera Göteborgs FF och knipa tredjeplatsen i händelse av vinst i sista matchen som var mellan de båda lagen. Denna gång var GFF hungrigast och det blev en klar 5-0-vinst och fortsatt division 2-spel.

Slutgiltig tabell. Plats 2-3 innebär fortsatt spel i division 2 nästa år. Plats 4 räcker inte till division 2 nästa år, poängkvoten som ligger till grund för rankingen mellan fyrorna är för låg. För platserna 4-12 väntar alltså spel i division 3.




Div 2 Västra Götaland:

Örgryte IS visade verkligen att deras fina form håller i sig efter 9-0 mot Qviding FIF. Detta trots att det var Qviding som verkligen hade något att spela för i matchen, vid poäng skulle de vara klara för spel i division 2 även nästa år.

ÖIS motståndare i kvalet till division 1 blir inga mindre än IF Elfsborg från Division 2 Mellersta Götaland. Elfsborg har varit bra men tipset går här till ÖIS som ser ut att vara inne i en formtopp just nu.

I redogörelsen innan helgen på denna sida av förutsättningarna för de olika serierna finns en utläggning om situationen för Qviding. Vid förlust mot ÖIS så hamnade de på en för låg poängkvot för att deras ranking bland division 2-fyrorna ska kvalificera till fortsatt spel i division 2 på egen hand.

Det som gällde var att om både Lunds SK och Lilla Torg FF vann sina matcher i sista omgången i division 2 Södra Götaland så skulle den seriens fyra bli högre rankad änd Qviding och det var precis vad som hände, båda lagen vann. Här kommer Lödöses vidare äventyr i sitt kval in. Om Lödöse klarar sig kvar kommer ett götalandslag mindre flyttas ner till division 2 och då flyttas i sin tur ett lag mindre ner till division 3 vilket skulle leda till att fyran i denna division 2-serie klarar sig. Så fortfarande lever hoppet för Qviding.

Slutgiltig tabell. Plats 2-3 innebär fortsatt spel i division 2 nästa år, plats 4 kan som sagt räcka för Qviding. För platserna 5-12 väntar alltså spel i division 3.



Div 3A och 3B:

Serierna är färdigspelade sedan tidigare.

Askims IK har spelat sin första kvalmatch då de mötte IF Norvalla. Tyvärr tappade Askim sin 1-0-ledning alldeles i slutet och fick nöja sig med delad pott, 1-1. Nästa match borta mot Vallens IF på lördag.

Fyra lag gör upp om en plats i division 2. För spelschema se kval till division 2 grupp-4.


Div 4:

Utbynäs SK B lyckades vinna över Sävedalens IF B i en väldigt målrik match, 6-5. Detta hjälpte IF Mölndal att ta över serieledning med lika många matcher spelade. Mölndal vann sedan två dagar senare själva över Göteborgs SIF B med 5-2 och utökade därmed serieledningen ytterligare.

Fortfarande kan dock Sävedalen, Utbynäs och även Askims IK B vinna serien. Av dessa är det bara Askim som kan komma att ta division 2-avancemanget från IF Mölndal då både Sävedalens och Utbynäs A-lag kommer spela i division 3 nästa år. Askims A-lag är som bekant inblandat i ett kval till division 2 så om det inte går vägen kommer även deras A-lag spela division 3 nästa år och inget lag kan då hota Mölndals avancemang.


Elitettan och Allsvenskan:

Speluppehåll i veckan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg