Läget inför avslutande omgångarna, hopp och förtvivlan

Fyra veckor sedan senaste "vecko"-genomgången. Sidan kommer uppdateras varje vecka igen inför de rafflande sista omgångarna.

Div 1 Mellersta Götaland:

Med endast tre omgångar kvar att spela är BK Häcken på god väg att säkra seriesegern och därmed ett kval upp till Elitettan. Med tanke på att de två närmaste konkurrenterna möts i nästa omgång ser det onekligen ljust ut för laget trots att de åkte på en ovanlig och tydlig förlust näst senast mot IFK Värnamo, 5-1. Till andraplacerade Husqvarna FF skiljer det fyra poäng och ytterligare ett poäng efter kommer just IFK Värnamo.

Det ser mycket tufft ut för Göteborgs DFF att klara sig kvar i division 1 till nästa säsong. De har sju poäng upp till kvalplats (=sjätteplats) med nio poäng att spela om. IFK Örby har just nu kvalplatsen och de har ett ganska fördelaktigt motstånd kvar återstående matcher dessutom, de kommer säkert försöka klättra upp på säker mark och knuffa ner Onsala BK på kvalplats istället.

Följande lag redan nu klara för nedflyttning till division 2 nästa år:

IF Eksjö
Jönköpings Södra IF
Nittorps IK
Tjust IF
HGH FC


Div 1 Norra Götaland:

IK Rössö ser ut att ta hem seriesegern med fem poängs ledning och tre omgångar kvar. I så fall skulle det vara femte topp-två-placeringen i rad i denna serie, väldigt starkt. Om det blir seger är det tredje gången under dessa år. Oklart vilken annan seriesegrare ett eventuellt kval är mot men det kan ju bli elitettan-kval mot t.ex. BK Häcken från Mellersta Götaland.

På kvalplats ligger just nu Lödöse Nygård IK (32p) och jagar närmast Hertzöga BK och Degerfors IF (båda 35p). Teoretiskt kan IK Frisco blanda sig i kvalplatsen med åtta poäng upp till Lödöse men i praktiken är de avhängda. Näst efter Rössö på i praktiken säker mark för fortsatt spel i division 1 ligger Örebro SK och Ljungskile SK.

Följande lag redan nu klara för nedflyttning till division 2 nästa år:

Trollhättans FK
Säffle SK
Råda BK
IFK Hallsberg
Vänersborgs FK


Div 2 Nordvästra Götaland:

Även i denna serie återstår tre omgångar och klara seriesegrare sedan ett tag är IFK Göteborg.

Grattis IFK Göteborg!

Andra- och tredjeplats som ger garanterat förnyat kontrakt i division2 innehas just nu av IK Zenith och Göteborgs FF. På fjärde plats ligger Tollereds IF, fyra poäng efter GFF. Fjärdeplats ger med stor sannolikhet också fortsatt spel i division 2 nästa år, se tidigare inlägg om serieomläggningarna inför 2023.

Det skiljer just nu 4 poäng mellan GFF och Tollereds IF till GFFs fördel. De möter varandra och båda möter också Eriksbergs IF. Den tredje matchen är för GFFs del IFK Göteborg medan Tollereds IF möter Alingsås KIK. Det ser alltså ut som den inbördes matchen lagen emellan kan bli helt avgörande vem som tar tredjeplaceringen.

Bara en poäng efter Tollered så lurar Eriksberg som såklart vill åt fjärdeplatsen för kvalspel eller ännu hellre tredjeplatsen så det kommer bli mycket rafflande om dessa placeringar de sista omgångarna.

Följande lag redan nu klara för nedflyttning till division 3 nästa år:

Utbynäs SK
Alingsås KIK
Landvetter IF


Div 2 Västra Götaland:

Här lever kampen om serievinsten i allra högsta grad. Örgryte IS leder med två poäng med tre omgångar kvar att spela. Redan i kommande omgång möter de dock Stafsinge IF som är laget som fortfarande utmanar i serien och det kommer såklart bli en väldigt viktig match för båda lagen.

Lite i ingenmansland på tredje plats ligger Valinge-Derome DFF och har i praktiken säkrat den platsen även om teorin säger att det finns andra utfall.

Kampen om åtråvärda fjärdeplatsen står främst mellan Qviding FIF (35p) och IFK Fjärås (33p). Fjärås tappade fjärdeplatsen i helgen när de förlorade stort mot Varbergs BoIS, 5-0. Varberg har för övrigt också en lill-chans på fjärdeplatsen med sina 30 poäng.

Följande lag redan nu klara för nedflyttning till division 3 nästa år:

Näsets SK
Falkenbergs FF
Vinbergs IF
Hovås Billdal IF
IF Centern


Div 3A:

Serien spelades faktiskt klart redan igår och förstaplatsen togs inte överraskande av Askims IK.

Grattis Askims IK!

Det blir kval mot seriesegraren från division 3B, Torslanda IK, för spel i division 2 nästa år.

Det är inte helt klart hur många lag som kommer flyttas ner från division 2 till division 3 men eftersom det endast ska vara en division 3 i Göteborg 2023 så kan det faktiskt bli så att alla lag utom det som kvalar upp till division 2 hamnar i division 4 nästa år. Vill lägga in en brasklapp här ifall DiV missuppfattat något men som vi tidigare nämnt skulle alltså det stundande kvalet mellan Askims IK och Torslanda IK kunna stå mellan division 2 eller division 4.


Div 3B:

Serien spelades klart i helgen och med hela 15 poängs marginal vann Torslanda IK.

Grattis Torslanda IK!

Med denna överlägsna vinstmarginal får nog Torslanda finna sig i att vara favorit i division 2-kvalet mot Askims IK.

Om Torslanda skulle vinna kvalet så innebär det alltså att Torslanda spelar division 2 nästa år. I division 2 ser inte Sävedalens IF ut att klara av att hamna topp 4 och spelar därmed i division 3 nästa år. Sävedalen och Torslanda har mötts tre gånger under året (träningsmatch, DM-grupp och DM-semi) och Sävedalen har vunnit alla tre matcher. En konsekvens av den stora serieomläggningen till nästa år kan alltså innebära att dessa två lag trots allt byter serie med varandra.


Div 4:

Det här är fortfarande en haltande tabell där det är tätt mellan lagen i toppen, topp 5 ligger alla inom tre poäng. Sävedalen B som leder knappt har ett ganska bra utgångsläge för seriesegern då de mött de andra topplagen redan. IK Virgo på andraplats har spelat ett par matcher mer än de andra så kan bli tufft för dem. Tre starka lag på plats 3-5 har också slagläge på seriesegern: IF Warta, Askims IK B och IF Mölndal.

Det kommer ju rasa ner mängder av division 3-lag till division 4 nästa år som tidigare nämnts. Tyvärr är informationen från Göteborgs fotbollsförbund fortsatt bristfällig och senfärdig om de tänker sig två division 4 eller en division 5 beroende på hur många lag som anmäls till seriespel. Alla dessa frågor skulle naturligtvis vara avklarade innan årets seriespel startade.


Elitettan:

Jitex BK ligger kvar på övre halvan, just nu precis på en sjunde plats (av fjorton). Laget har dock en match mindre spelad och avancerar en placering vid poäng där.
Matchen spelas för övrigt ikväll på Borås arena mot Bergdalens IK.

Alingsås FC ligger kvar i toppstriden och har ganska bra chans på antingen direktplats eller kvalplats till allsvenskan. Dock är det hela sex omgångar kvar så mycket kan hända.


Allsvenskan:

BK Häcken FF har legat på sin fjärdeplats ett tag nu. Mot FC Rosengård ser det svårt ut att göra något med 7 poängs försprång men topp 3 ska det väl kunna bli. Två poäng ifrån med sex omgångar kvar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg