Dramatiken tätnar, veckosvep 19-25/9

Dramatiken fortsätter inför säsongsavslutningen. Några serier är redan färdigspelade och inne i kvalmatcher medan eliten ha fem omgångar kvar. De flesta övriga distriktsserier har två omgångar kvar.

Div 1 Mellersta Götaland:

BK Häcken ångar på och nu är seriesegern väldigt nära med två omgångar kvar och 5 poängs marginal ner till tvåan IFK Värnamo. Värnamo som gick förbi Husqvarna FF genom vinst, 1-0, i det inbrdes mötet under söndagen.

Göteborgs DFF är nu definitivt klart för nedflyttning efter förlust 5-2 mot Onsala BK. Samtidigt spelade IFK Örby match mot Tjust FF och gick vinnande ur den vilket innebar att GDFFs resultat inte spelade någon roll i detta avseende, avståndet till sjätteplatsen blev för långt.

Det är nu klart att det blir följande lag för direkt nedflyttning från denna serie. Ytterligare ett lag på kvalplats kan eventuellt komma att flyttas ned.

Göteborgs DFF
IF Eksjö
Jönköpings Södra IF
Nittorps IK
Tjust IF
HGH FC


Div 1 Norra Götaland:

Fortfarande är det inte helt klart att IK Rössö tar hem seriesegern men efter ny vinst, denna gång mot Lödöse Nygård IK, ska det till ett smärre under för att Örebro SK ska komma förbi med bara två omgångar kvar och fem poäng upp.

Även i övrigt är det ganska odramatiskt i denna serie, det blir med största sannolikhet Lödöse som får kvala för att hålla sig kvar.

Följande lag är klara för direkt nedflyttning och ytterligare ett lag på kvalplats kan eventuellt komma att flyttas ned och det ser som sagt ut att vara Lödöse som kvalar.

Trollhättans FK
IK Frisco
Säffle SK
Råda BK
IFK Hallsberg
Vänersborgs FK


Div 2 Nordvästra Götaland:

Här finns en del dramatik kring de säkra platserna 2 och 3 samt plats 4 som kan innebära spel i division 2 även nästa år. Efter söndagens 1-1 mot Sävedalens IF så är IK Zenith i det närmaste på säker mark på sin andraplats. Eriksbergs IF måste vinna sina återstående två matcher och IK Zenith förlora sina för att kunna ändra på detta. Plus att Göteborgs FF måste avancera också.

Till GFF på tredje plats är det mer realistiskt att Eriksberg kan nå. Två poäng sklijer men GFF har en match mindre spelad. En match som ska spelas på tisdagskvällen mot IFK Göteborg så med ganska stor sannolikhet är poängskillnaden samma efter full omgång.

Eriksberg kan inte heller vara helt säker på sin fjärdeplats som laget har just nu. En fjärdeplats som kan innebära fortsatt division 2-spel nästa år. Två poäng bakom jagar Tollereds IF och ytterligare två poäng därefter kommer Ytterby IS.

Följande lag är klara för nedflyttning till division 3 nästa år:

Öckerö IF
Sävedalens IF
Lerums IS
Utbynäs SK
Alingsås KIK
Landvetter IF


Div 2 Västra Götaland:

Örgryte IS har nu tagit ett rejält grepp om seriesegern efter storvinst mot Stafsinge IF, 5-0, på Valhalla. Stafsinge hade gått förbi ÖIS med ett poäng i händelse av vinst men det gick inte alls. Det var gratis inträde till matchen och det blev en fin publiksiffra på 489.

Qviding FIF tog en meriterande seger mot Valinge-Derome DFF som ligger på säker mark med sin tredjeplats. Qviding har i och med vinsten fortfarande chansen på tredjeplatsen men mer viktigt var nog att behålla IFK Fjärås bakom sig. Fjärås vann som match mot Falkenbergs FF och jakten på Qviding och fjärdeplatsen går vidare med två omgångar kvar och två poängs skillnad.

Följande lag är klara för nedflyttning till division 3 nästa år:

Lilla Träslövs FF
Näsets SK
Falkenbergs FF
Vinbergs IF
Hovås Billdal IF
IF Centern


Div 3A och 3B:

Serierna är färdigspelade sedan tidigare och de båda seriesegrarna gör upp i ett kval för att ta sig vidare till ytterligare ett kvalsteg där de får möte tre andra division 3-segrare. Ett av dessa fyra lag kommer få spela division 2 nästa år så det är en bit att vandra för att ta sig hela vägen.

Första kvalrundan spelas alltså mellan seriesegrarna från dessa båda serier och Askims IK tog emot Torslanda IK på Kobbegården. Det blev en målrik tillställning och Askim vann med hela 5-2 och Torslanda har nu en rejäl uppförsbacke inför returen. Det var lite oväntat att Torslanda som gick obesegrade genom serien skulle åka på en så stor förlust. Torslanda är nog så starka att de kan vända detta om de har en dag då allt klaffar men just nu fördel Askim såklart.

Andra kvalmatchen spelas nu på fredag 19.15 på Torslandavallen.

På denna sida har tidigare spekulerats i att vinnaren i detta kval kan hamna i division 2 medan förloraren troligen hamnar i division 4 då division 3 2023 kommer bestå av division 2-lag från 2022 i och med alla nedflyttningar detta speciella år. Detta stämmer inte, inget av dessa båda lag kommer spela i division 4 nästa år. Om det behövs kommer serien tillfälligt utökas under 2023 till 13 eller 14 lag om så krävs för att få plats med ett eller båda dessa lag.


Div 4:

De båda topplagen Sävedalens IF B och IF Mölndal vann sina matcher och ligger på plats 1 respektive 2 med Mölndal två poäng efter Sävedalen. Mölndal tog sig därmed förbi IF Warta som förlorade mot Näsets SK B. Inga stora förändringar i övrigt.



Elitettan:

Jitex BK har hunnit med två matcher under veckan. Först en uddamålsförlust förlust mot Bergdalens IK som kämpar för förnyat kontrakt och därefter oavgjort mot IK Uppsala som därmed fick se sig passerade av IFK Norrköping i toppstriden.

Toppen av tabellen se nu ut såhär:

Växjö 53
---
IFK Norrköping 48
IK Uppsala 47
---
Alingsås FC 47

Runt nedflyttningsstrecket är det främst dessa tre lag som kämpar just nu:

Sundsvalls DFF 18
Team TG
---
Bergdalens IK

Bergdalen ligger under strecket men verkar vara inne i en bra fas just nu. Efter vinsten mot Jitex vann de i helgen även mot Gamla Upsala SK så det ser ganska ljust ut. En inte så liten hake är dock att de har kvar topp 3 att möta på de fem återstående matcherna så det är mycket upp till hur det går för de andra lagen framför dem om de ska lyckas ta sig över strecket.


Allsvenskan:

BK Häcken FF verkar ha parkerat på fjärdeplats och vann mot IF Brommapojkarna med 1-0 efter ett tidigt mål av Elin Rubensson. FC Rosengård har fortsatt grepp om serien men var dock illa ute mot Vittsjö GIK som länge ledde matchen. Rosengård lyckades dock kvittera ganska sent och sedan sätta segermålet på tilläggstid.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg