Stor genomgång inför seriernas höstbataljer

Vill inte kalla det höst än men höstsäsongen är i alla fall igång nu för alla serier i och med att också division 4 drog igång i helgen. De andra serierna har varit igång ett tag. Här kommer en genomgång av vad som hänt efter sommaruppehållet och läget i tabellerna. Vilka har överträffat förväntningarna och vilka har haft svårt att nå upp till desamma?


Div 1 Mellersta Götaland:

BK Häcken har hittills i år verkligen överträffat förväntningarna även om de hamnade på en tredjeplats i DiVs vårtips. Just nu serieledning och kvalplats till Elitettan fyra poäng före tvåan Husqvarna FF. Resultaten efter sommaruppehållet är dock inte helt övertygande så förstaplatsen är kanske hotad om de hamnat i lite av en formsvacka.

Första matchen vann Häcken visserligen men det var mot ett betydligt poängfattigare lag i Jönköping Södra IF och bara med matchens enda mål. Andra matchen förlorade de mot Husqvarna FF med hela 6-1. I helgen blev det visserligen vinst 4-0 men det var mot bottenlaget HGH FC så svårt att säga hur mycket det är värt.

Överraskat har även Göteborgs DFF gjort men mer åt det negativa hållet. I DiV-tispet hamnade de på en andraplats och där kommer de inte hamna, det handlar i första hand om att klara kontraktet för division 1. Just nu har de 6 poäng upp till kvalplats så de har det inte bara i egna händer utan en del flyt krävs tillsammans med en stark höst.

Höstsäsongen för GDFF inleddes med en kalldusch 6-0 borta mot IF Örby för att därefter ta en trepoängare mot bottenlaget HGH FC. I det läget kändes det ovisst om laget hade något torrt krut kvar till slutspurten men i helgen gjorde de en stark insats mot topplaget Mariebo IK och vann hemma med 4-3. Spännande höst blir det för bådda dessa lag.


Div 1 Norra Götaland:

IK Rössö har en tydlig sexpoängs-ledning i serien även om de överraskande förlorade första matchen efter sommaruppehållet mot Degerfors IF. Degerfors har i sin tur gått bra efter uppehållet och ligger nu på en sjätteplats som är kvalplats för att hålla sig var i division 1. Det är väldigt jämnt upp till andraplacerade Ljungskile SK som ligger endast 3 poäng före.

Efter Degerfors IF är det ett hack på 6 poäng ner till IK Frisco och ytterligare 2 poäng till Trollhättans FC. Dessa får det tufft att komma ikapp men fortfarande finns chansen.

Degerfors är laget som överraskat mest positivt jämfört med DiVs vårtips där de hamnade på jumboplats. Åt andra hållet hamnar Råda BK som i tipset hamnade på en tredjeplats men nu ligger trea från slutet. De var starka i fjol men i år har de inte samma flyt.


Div 2 Nordvästra Götaland:

Här är IFK Göteborg ohotade på sin förstaplats såklart och de fortsätter ånga på. 15 vinster av 15 möjliga hittills. Det är inte direkt någon överraskning men på andra plats ligger laget som överraskat mest hittills, IK Zenith. De hamnade först på en åttondeplats i DiV-tipset men har visat sig vassa på att avgöra matcher.

Åt det negativa hållet har Sävedalens IF presterat, de ligger just nu åtta men var tippade som tvåa. De har bytt plats med Zenith kan man säga och matchen dem emellan i våras var väldigt jämn, att Zenith vann till slut var inte alls givet. Vi får se hur det går i returen, Sävedalen har just nu fyra raka segrar efter sommaruppehållet om man räknar tränings- och DM-match också. Möjligen har de vaknat till nu efter att ha spelat ihop sig under våren.





Div 2 Västra Götaland:

Inte så stora överraskningar här varken bland göteborgslagen eller lagen i övrigt. Om vi tittar lite närmare på göteborgslagen så ligger Örgryte IS i topp som förväntat även om topp tre alla har samma poäng. Qviding FIF ligger på en femteplats ungefär som förväntat.

Ett lag som överraskat positivt får man säga är Näsets SK, de inledde säsongen starkt men innehar nu en sjundeplats. Det är ändå tre placeringar bättre än i vårt vårtips. Ett lag som tidigare år haft för vana att slåss om topp-placeringarna är Hovås Billdal IF men efter att ha tappat ett antal spelare och ny tränarstab med allt det för med sig så tippades de lägre på en åttondeplats. Det har dock gått tyngre än så och nu återfinns laget på näst sista plats.





Div 3A:

Här kan man konstatera att ganska mycket i DiVs vårtips har gått fel. De tre bottenlagen (oaktat avhoppade Älvsborgs FF) Lindome, Kållered och Mölnlycke låg i tipset på platserna närmast efter ledande Askims IK. Dessutom låg andra och tredje-placerade Jitex och Donsö på jumboplatserna i tipset. Ett tips som ser ut att vara utom räddning men att Askim ligger i topp stämmer i alla fall.




Div 3B:

I denna serie hamnade tipsen betydligt bättre. Lite överraskande kanske att Floda som hamnade sist i tips-tabellen fått ihop fem vinster. Kul! Vi får hoppas att Kode/Romelanda lyckas knipa poäng innan säsongen är slut men det ser inte ut att bli enkelt, vi hoppas de knyter näven i fickorna och siktar starkt på nästa år.




Div 4:

Serien kom igång i helgen med ett bottenmöte och ett mittenmöte. Först möttes Jonsereds IF och Ahlafors IF med resultat 0-1. Dagen efter möttes IF Mölndal och Angereds BK och resultatet blev 4-0 till Mölndal som därmed får häng på topplagen.

Ett lag som underpresterat enligt våra förväntningar men ändå gjort det bra är just IF Mölndal som faktiskt tippades etta. De har dock inte förlorat ännu och de har chansen att klättra då endast hälften av matcherna spelats.

Ett annat lag som inte nått upp tillförväntningarna är Nästets SK B. Det är alltid svårt att tippa B-lagen men de hamnade femma i tipset.

På den positiva sidan har IF Warta/ Eriksbergs IF B överraskat, de hamnade för på en sjundeplats i tipset. Lite osäkert om samarbetet med Eriksberg fanns då tipset gjordes eller bara missades, kanske är det det som lyft laget en aning? De har också några av de svårare matcherna kvar i programmet så det är upp till bevis kommande veckor.






Elitettan:

Elitettan har spelat hela fem omgångar efter sommaruppehållet redan. För Jitex BKs del har det blivit tre vinster och två förluster. Laget ligger på en sjätteplats medan de tippades lite försiktigare på en tiondeplats. Bra jobbat så långt!

Närmast väntar derby mot Alingsås FC som gjort det väldigt bra såhär långt. De tippades visserligen fyra men ligger nu på en imponerande tredjeplats och toppade till och med tabellen ett tag.

Tabelltipset ser ut att hålla hyfsat med ett par tydliga undantag. Älvsjö AIK och Team TG tippades femma respektive sexa men ligger sist (14) och på elfteplats.


Allsvenskan:

BK Häcken FF ligger en bit bakom topp tre poängmässigt. Det är lite sämre än vårtipset även om vi där inte vågade sträcka oss längre än till en andraplats. De som överraskat mest positivt är helt klart Linköpings FC som ligger fem placeringar högre än i tipset. Även Piteå IF har gjort det betydligt bättre än vi tippades. Inget av lagen har överraskat anmärkningsvärt negativt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg