Seriernas omläggningar 2023

Under sommaren har det kommit mer information kring förutsättningarna inför nästa år när seriepyramiden spetsas till. Västergötlands fotbollsförbund har en genomgång av reglerna och hur det påverkar serierna med aktuell tabellställning just då.

Övergångsåret på damsidan (VFF)

En uppdatering av de fjärderankade lagen i division 2 ger följande:

Mellersta Götaland - Bankeryds SK 28p/13 matcher = 2,15
Nordvästra Götaland - Göteborgs FF 27p/15 matcher = 1,8
Nordöstra Götaland - Tranås FF-Torpa AIS 27p/14 matcher = 1,93
Norra Götaland - Skepplanda BTK 18p/11 matcher = 1,64
Sydvästra Götaland - Glumslövs FF 29p/15 matcher = 1,93
Sydöstra Götaland - IFK Karlshamn 28p/14 matcher = 2
Södra Götaland - Lilla Torg FF 24p/13 matcher = 1,85
Västra Götaland - IFK Fjärås 27p/15 matcher = 1,8

Just nu ser det fortfarande ut att bli 18 götalandslag som åker ur division 1 vilket skulle innebära att sämst rankade fyran ovan inte klarar sig kvar i division 2 vilket i dagsläget är Skepplanda BTK. För att alla fjärderankade lagen ska hålla sig kvar krävs att tex IK Frisco kommer upp på kvalplats i division 1 och vinner kvalet. Det är 6 poäng upp till Degerfors IF med 7 matcher kvar att spela, inte omöjligt. Ytterligare två poäng efter Frisco återfinns Trollhättans FK som skulle kunna göra detsamma.

DiV saknar information om hur de 6 platserna efter avhoppade lag i ovanstående div2-serier ska fördelas. Kommer de fyllas på med fler division 3-lag eller får fler division 2-lag chansen att stanna kvar? Under de speciella omständigheterna med minskad seriepyramid och därför betydligt tuffare serie ett steg upp nästa år kan man tycka att det är bättre att fler division 2-lag får chansen att stanna kvar. Det handlar om lag som placerat sig som fyra eller femma i division 2 så det är rätt nivå för de lagen.

De generella reglerna för övergångsåret går att läsa mer om här:


Till skillnad från Västergötlands fotbollsförbund har Göteborgs fotbollsförbund tagit beslutet att minska divison 3 från två serier till en. VFF har istället beslutat att utöka antal division 3 tillfälligt med en serie under 2023.

Detta innebär i Göteborg om vi räknar rätt att alla divsion 3-lag flyttas ned till division 4 förutom laget som flyttas upp. Ett kval alltså mellan segraren i division3A och division 3B där segraren hamnar i division 2 medan förloraren hamnar i division 4. Om det stämmer måste det vara en unik situation där kvalet gäller flytt till en division upp eller en division ner men ta detta med en brasklapp, det är inte bekräftade uppgifter. Dessutom kan eventuella avhoppande lag förändra förutsättningarna.

Hur många division 4-serier som ska finnas i göteborgsdistriktet eller om det kommer skapas en division 5 har det inte publicerats någon information om. All annan information i det här ärendet har varit väldigt knapphändig och beslut har tagits väldigt sent (borde varit klart innan säsongen startade) så det kan nog dröja med ytterligare besked. Det skiljer inte så mycket mellan antal anmälda lag från år till år så en preliminär plan hade man kunnat förväntat sig redan.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips Division 4A och 4B Göteborg

Tips Division 2 Nordvästra och Västra Götaland

Tips Division 3 Göteborg