Veckosvepet 13-19/6

Serierna håller just nu på att vända och man kan se ganska bra ungefär var lagen kommer hamna när säsongen är slut. I några serier är det dock väldigt jämnt och lag långt ner har fortfarande chansen att avancera långt upp med återstående matcher. När sommaruppehållet är definitivt för alla serier om några veckor kommer vi här gå igenom läget i de olika serierna inför hösten.

Div 1 Mellersta Götaland:

Göteborgsderbyt mellan BK Häcken och Göteborgs DFF blev kanske lite mer spännande och jämnt än de flesta trott på förhand. Först i slutminuterna lyckades Häcken sätta vinstmålet 2-1 och när närmaste konkurrenten Onsala BK samtidigt fick stryk av IFK Örby 2-0 så leder Häcken nu med hela 6 poäng före nya tvåan Husqvarna FF.

Div 1 Norra Götaland:

IK Rössö vann mot tabellens nästjumbo IFK Hallsberg med liten marginal 0-1 men 3 poäng blev det. Även Örebro SK vann sin match mot topplaget Ljungskile SK med knapp marginal så i toppen leder Rössö fortfarande med ett poäng före Örebro. Därefter är det ett hack på 5-6 poäng till jagande kvartetten Lödöse Nygård IK, Hertzöga BK, Ljungskile och Degerfors IF.

Div 2 Nordvästra Götaland:

Ytterby IS tog emot IK Zenith för en förmodat jämn match mellan två lag på övre halvan av tabellen. Det visade sig att Zenith var lite starkare och till slut blev det 3-5 till bortalaget.

Tollereds IF brukar vara starka på hemmaplan men tappade något oväntat poäng mot tabelljumbon Alingsås KIK, 2-2.

Ytterligare ett lag som inte lyckades vinna på hemmaplan var Utbynäs SK. Öckerö IF som blandar och ger ganska friskt hade en bra kväll och vann klart på Lemmingsvallen 2-5.

Göteborgsposten livesände två matcher från Valhalla under lördagen från division 2. Först ut var det IFK Göteborg som tog emot Sävedalens IF och de flesta hade väl räknat med en bekväm seger för IFK. En smärre kalldusch var dock vad som väntade för laget i inledningen då Sävedalen redan efter 15 sekunder tog ledningen. Första halvlek var sedan relativt jämn och Sävedalen störde IFK som inte fick spelet att fungera fullt ut. Efter första halvlek stod det dock 2-1 till hemmalaget efter att de gjort ett av målen i halvlekens sista minut. Ett tag innan dess hade Sävedalen felaktigt inte tilldömts en solklar straff, första halvlek kunde med andra ord slutat annorlunda. I andra halvlek orkade inte Sävedalen hålla uppe spelet lika bra som i första, trötthet och den snöpliga avslutningen på första halvlek bidrog säkert båda till detta. IFK lyckades dock bara sätta ytterligare ett mål och Sävedalen missade vidöppet mål vid ett tillfälle så när matchuret till slut visade full tid var resultatet 3-1.

Eriksbergs IF spelade 1-1 mot Göteborgs FF hemma på Rosenhill och veckan avslutades med att Lerums IS tog en bekväm bortaseger mot Landvetter IF, 7-0.

Förutom ett par lag i botten och IFK Göteborg i toppen så fortsätter alla andra lag att spela jämnt mot varandra kan vi slå fast nu när serien vänder. Det är svårt att räkna ut på förhand vad resultaten i en enskild match blir, ligger man på andraplats eller tiondeplats spelar inte så stor roll.

Div 2 Västra Götaland:

Veckan inleddes med att Hovås Billdal IF bortaslog tabelljumbon IF Centern 1-2. Senare under veckan var det dags för Hovås igen, denna gång på hemmaplan men då blev IFK Fjärås för svåra 1-3.

Näsets SK spelade också mot IF Centern under veckan och det blev en väntad vinst, 3-1.

Den andra matchen som livesändes av Göteborgsposten under lördagen var den mellan Qviding FIF och Örgryte IS. Båda lagen har Valhalla som hemmaarena men denna gång var Qviding hemmalag. Örgryte kom från två raka förluster och behövde verkligen vinna för att inte tappa mark i tätstriden med Valinge-Derome DFF och Stafsinge IF. Örgryte fick dock liksom IFK Göteborg tidigare under dagen på samma plan en kalldusch tidigt i matchen då Qviding redan i andra minuten satte 1-0. Örgryte lyckades kvittera strax innan halvtid men matchen var relativt jämn fram till mitten av andra halvlek då Örgrytes andra mål kom. Möjligen var det nervositet efter två raka förluster som släppte men efter detta dominerade Örgryte matchen och när domaren blåste av stod det 1-5 till bortalaget.

Div 3A:

Något otippat åkte serieledarna Askims IK på en förlust mot Göteborgs FF B, 4-2. Askim dock i fortsatt ledning, två poäng före Jitex BK B som i sin tur vann mot Östes BK, 0-4.

Kållereds SK tog sin andra seger i årets serie mot Lindome GIF 5-0 och avancerade en placering i tabellen som dock haltar något. Kållered har nu både Lindome och Mölnlycke IF efter sig.

I kampen om placering 3 och 4 blev det 1-1 mellan Göteborgs SIF och Donsö IS. GSIF ligger därmed fortsatt en poäng före Donsö.

Div 3B:

Liksom i veckans match mellan lagens respektive A-lag vann IK Zenith B över Ytterby IS B på Ytterns IP, denna gång med hela 0-7. Zenith hann också med att vinna ytterligare en match utan att släppa in något mål i och med 4-0 mot Floda BoIF.

Torslanda fortsätter att vara obesegrade efter 0-3 mot Lerums IS B och Älvängens IK tog in 3 poäng på Lerum och Mossens BK som ligger strax före i tabellen efter att ha vunnit säkert över IK Kongahälla/ Kungälvs FF med 0-4.

Div 4:

Utbynäs SK B är fortsatt obesegrade efter 0-3 borta mot Hisingsbacka FC. Detsamma gäller Sävedalens IF B som inte hade några problem att behålla segersviten borta mot Näsets SK B, 0-5.

Detta är fortsatt den mest haltande tabellen men just nu är IK Virgo fortsatt tvåa efter säker seger mot Jonsereds IF, 7-2. Behåller ledningen gör dock IF Warta/ Eriksbergs IF B efter 3-1 mot Göteborgs SIF B. Jonsereds IF fick storstryk även i sin andra match i veckan, 7-0 till Qviding FIF B.

Tyvärr så fick laget som spelat minst antal matcher lämna WO till IF Mölndal. Det handlar om IF Väster och gissningsvis är anledningen till att de endast spelat tre matcher innan denna WO att de haft svårt att få ihop till lag. Det är bara spekulationer då det inte är enkelt att hitta information kring detta men om det stämmer får vi hoppas att de lyckas fylla på lite i truppen fram till hösten.

Elitettan:

Jitex BK spelade 1-1 mot IFK Norrköping som ligger två poäng före i tabellen. Laget ligger därmed kvar på en sjätteplacering och sista matchen innan serien vänder är mot Team TG efter sommaruppehållet 23/7.

Allsvenskan:

BK Häcken FF vann även returmötet mot Hannarby på Hammarby IP, 1-2. Detta innebär tre vinster mot Hammarby i år inklusive matchen i Svenska Cupen. I Allsvenskan är det fortsatt en fjärdeplacering och 10 poäng upp till FC Rosengård som leder.